Onder het motto Moraal? Doe gewoon ff normaal! zal ik geregeld een blog schrijven op deze plaats over ethiek. Ethiek is een tak van de filosofie die zich bezighoudt met de kritische bezinning over het juiste handelen. Daar kun je ingewikkeld over doen, maar eigenlijk zijn we er allemaal dagelijks mee bezig. Het is heel praktisch, maar toch niet altijd eenvoudig.


1 december 2015

Multimorele mens

Een greep uit krantenkoppen van het afgelopen weekend…

Het moreel kompas van SNS Reaal (hoe integer was het bedrijf?) in NRC Handelsblad

Orgaandonatie minimale vorm van solidariteit  in Trouw.

Geef liever een hand dan een pil, ook in NRC.

En dan hebben we het nog niet over Parijs, een plaats die symbool staat voor -een top over- een oververhit klimaat op aarde, in letterlijke en figuurlijke zin.
Is er een morele  leegte in de samenleving? Eerder een ‘melting pot’ van morele vragen waarin we als mensen samen zoeken naar antwoorden, op kleine en grote vragen. Religie biedt geen eenduidig antwoord maar, maar daarmee is richtpunt nog niet weg…

Ons Noorden is en blijft het goede leven. Hoe we daar komen, hangt af van waar we vandaan komen en op welke terrein we ons bevinden. Hoe kleiner de kring, hoe eenvoudiger het meestal is om het eens te worden. Een beetje goede wil wordt dan wel verondersteld natuurlijk.

In een (samengesteld) gezin moet het gezellig zijn en houd je rekening met elkaar. Bij banken staat gezellig voor een goede werksfeer (geen uitbuiting) en rekeningen goed beheren, je klanten netjes behandelen (niet gaan woekeren). In de zorg gaat het om vragen naar goede zorg, voor gever en ontvanger. Laat de ander zijn waardigheid. Op globaal niveau proberen landen het gezellig te houden met elkaar, lees: de vrede te bewaren. Op elk terrein kan ook een ‘clash’ van culturen plaats  vinden, dan botsen waardesystemen met elkaar. Religieuze, culturele, politieke, bedrijfsmatige, persoonlijke…

De ene waarde is niet per se beter dan de andere. Een religieuze motivatie is niet per se hoogstaander dan een politieke of een seculiere. Kom er maar eens uit!

Het midden is niet leeg, het is juist pluriform. Mensen zijn multimoreel. Vind met elkaar maar eens consensus!